Amerikanska psykologer Cindy M. Meston och David M. Buss försökte svara på denna fråga. De utforskade de mest dolda hörnen av kvinnlig sexualitet och skrev boken Varför har kvinnor sex? (Why Woman Have Sex), som lovar att bli en bästsäljare.

15 oktober 2009

Forskare hävdar att kvinnor drivs av samma önskningar som män. Dessutom är de lika anhängare av erövringen som män: de är glada över processen att jaga efter ett valt exemplar och tanken på att tävla med ett annat. Salon.com-korrespondent Tracy Clark-Flory bestämde sig för att diskutera dessa och andra fynd med psykologer.

Vad exakt lockar kvinnor i manligt utseende?

Meston: Kvinnor gillar långa män med breda axlar, smala midja och en djup röst. Alla dessa egenskaper är indikativa för höga testosteronnivåer. De fungerar som symboler för status, makt och styrka. Ur evolutionens synvinkel är det en sådan kille som kan skydda dig och ta med en antilop från jakten.

Dessutom finns det så kallade kärlekskort. Varje kvinna har sitt eget skönhetsideal: vissa damer föredrar korta, andra lockiga blondiner, andra lockas av killar med tjocka skägg … Du kan ofta höra kvinnor säga: ”Det här är inte min typ, men du skulle vilja ha honom.” ”Kärlekskort” bildades i tidig barndom och våra preferenser är alltid förknippade med de människor vi tidigare träffade i våra liv..

Hur förklarar du den kvinnliga orgasmen? Varför behövde evolutionen det?

Dessa egenskaper är indikativa för höga testosteronnivåer. De fungerar som symboler för status, makt och styrka..

Meston: De flesta evolutionsteorier har redan motbevisats. Först trodde man att orgasm utlöser ägglossning, vilket naturligtvis inte är sant. Då trodde man att orgasm hjälper till att ”dra” så mycket spermier in i kvinnokroppen som möjligt, vilket ökar sannolikheten för graviditet..

Det finns också förslag på att ohälsosamma spermier dör under orgasmprocessen och livmoderns sammandragning, vilket leder till att endast friska rusar mot ägget. Det finns också en psykologisk förklaring: under orgasm upplever en kvinna mycket trevliga känslor som hon kommer att sträva efter om och om igen. Detta innebär att hon kommer att ha sex oftare, och detta ökar i sin tur risken för graviditet..

Varför män gillar pornografi mer än kvinnor?

Meston: Det är bara att män ”tänds” snabbare. Många kvinnor tycker att erotiska filmer är spännande, men förutom de sexuella handlingarna själva, som de ser på skärmen, behöver de också sammanhang..

Varför är det så svårt att nå orgasm?

Meston: Det finns inga bevis för att det finns kvinnor som inte kan orgasmera (utom i sällsynta fall associerade med allvarliga medicinska tillstånd som diabetes eller ryggmärgsskada).

Problemet med många är att de inte vet hur man testar det. Varannan kvinna vet hur man kan behaga sig själv genom onani. Hon vet exakt hur och var hon ska röra sig själv, men antingen vill hon inte diskutera det med sin partner, eller så vill han inte lyssna på henne..

Många kvinnor är oroliga under sex. De bryr sig mer om hur de ser ut än hur de mår. När du tänker på din kropp, hur ful den är, har du svårt att njuta av den.

Varför väljer kvinnor mindre maskulina män för långvariga relationer och verklig macho för sex??

Många kvinnor är oroliga under sex. De bryr sig mer om hur de ser ut än hur de mår..

Bas: Det är en enorm skillnad mellan inställningen till långvariga relationer och sex för en natt. För en lång relation väljer en kvinna en man som ska vara en bra far, så hon letar efter en person som är snäll, söt och kan kompromissa. För sex för en natt är dessa egenskaper inte viktiga..

I din bok diskuterar du teorin om ”äktenskapstjuv”.

Bas: Mer attraktiva män fångas upp snabbt. Det är därför många kvinnor klagar över att män av intresse antingen redan är gifta eller är eviga ungkarlar eller homofile. Men jag vill inte ge upp en godbit, så för många blir ”äktenskapstjuv” ett sätt att ordna sitt öde.

Vad tycker du om förräderi??

Bas: Antalet partner före äktenskapet är en säker indikator på framtida otrohet. Detta gäller både män och kvinnor. Ju mer det var samlag före bröllopet, desto mer sannolikt är det att makan efter det fortsätter att söka spänning på sidan..

Vad tycker du om tvingat sex i erotiska fantasier om kvinnor?

Meston: Vanligtvis finns det inget öppet våldsamt om dessa fantasier. Här är poängen annorlunda: en man tar en kvinna med våld, men skadar henne inte. Allt händer som i romaner: han är så fångad av en kvinna och vill så passionerat henne att han inte kan hjälpa sig själv, och han kan bara slå på henne. Detta inlägg uppmuntrar båda!

Men det finns fantasier om verklig våldtäkt (med alla detaljer: en mörk gränd, slå, och så vidare), men de är extremt sällsynta. Och vanligtvis hos de kvinnor som verkligen en gång attackerades.

Vad tycker du om vänner-älskare?

Bas: Detta är ett intressant fenomen. Samhället började acceptera detta format av relationer. En kvinna kan bara ha sex med en person som hon litar på. En vän är ett bra alternativ! Hon kan ringa honom på ett vänligt sätt och be honom komma. Men jag tror att män och kvinnor inte är desamma om detta fenomen..