Är vänskap med en före detta make möjlig? Jag kan svara på den här frågan med ett kategoriskt ja. Jag tycker att detta beteende är ganska logiskt och korrekt: till slut bodde vi tillsammans i mer än tio år och blev mycket nära och kära till varandra. Jag kan bara inte föreställa mig mitt liv utan den här personen!

Vi började träffa när vi studerade vid institutet. Först var vi bara vänner, vi hade ett gemensamt företag. I slutet av det tredje året insåg vi att vi var kär. I nästan ett år var vi tvungna att dölja förhållandet, eftersom jag vid den tiden hade en ung man. Jag kommer inte att gå in på detaljer, men till slut stannade vi tillsammans. Efter ett par år började de leva tillsammans. Och efter sju års relation gifte de sig. Vårt par var riktigt nöjda, för vi var perfekta för varandra. Även nu, efter skilsmässan, är jag säker på att detta är 100 procent min man..

Det är sant att detta äktenskap fortfarande saknade något. Efter tio års förhållande slutade jag känna mig som en kvinna, medan jag insåg att det är mycket viktigt för mig att känna mig önskvärd och vacker. Och sedan blev jag kär – och ganska djupt kär. Av denna anledning skilde vi oss faktiskt. Min man och jag hade långa konversationer, vi gick till familjeterapeuten och försökte ärligt rädda äktenskapet. Men som det visade sig kom allt inte bara från mig. Som ordspråket säger är två vanligtvis skyldiga till alla familjefel. I december skildes vi, i januari ansökte vi om skilsmässa och i februari var båda redan fria. Beslutet gavs oss hårt, vi tvivlade ständigt, men som ett resultat insåg vi att vi helt enkelt inte kan ge varandra det vi behöver.

Samtidigt fortsatte vi att upprätthålla nära relationer trots att det var ett stormigt personligt liv för både mig och honom. Redan från början var vi alla oroliga för att vi efter skilsmässan skulle förlora varandra för alltid. Sådan är stereotypen: efter avsked blir människor främlingar och raderar minnena från de år de bodde tillsammans. Vi ville inte ha det. En psykoterapeut hjälpte till att placera allt på sin plats, som sa att skilsmässa inte betyder ett vägran att kommunicera.

Vi ringer varandra nästan varje dag, besöker varandra, träffar gemensamma vänner – de är trots allt inte skyldiga och är inte skyldiga att ta sida. Min nya man är utlänning. Och nästan varje gång jag åker tar min före detta man mig till flygplatsen och vakar över vår vanliga katt som bodde hos mig. Min före detta make är min bästa vän, med vilken jag kan diskutera alla ämnen, inklusive personliga. Han berättar om sina kärleksupplevelser, och jag berättar för honom om mina, jag rådgör med honom. För mig är han den närmaste i mitt liv, ännu närmare min mamma och syster. Jag döljer inte att jag älskar honom väldigt mycket. En gång, under en samling i en bar, sa jag till honom: ”Du vet, det verkar för mig att bara du verkligen älskar mig.” ”Och du – jag” – svarade han.

Du vet, det verkar för mig att bara du verkligen älskar mig.

Nu är jag i ett seriöst förhållande. Mannen, på grund av vilken jag lämnade min man, väntade på mig i sju månader, tappade inte hoppet om att vara med mig. Därför är nu ämnet för ex-mannen mycket smärtsamt för honom. Han vill inte att jag ska träffa honom. Om jag går någonstans med vänner, frågar han verkligen om ex kommer att vara där. Tyvärr måste jag ljuga för honom, men jag ser inget annat alternativ..

Jag försökte förmedla till honom att ett gemensamt förflutet och vänskap alltid kommer att ansluta mig till min före detta make, men han vill inte acceptera detta. Extremt arg eller upprörd. Han säger att han inte vill bli andra igen. Jag hoppas att han i framtiden ändå kommer att ändra syn på detta, för kommunikation med exen är mycket viktigt för mig. Det är så viktigt att jag är redo att lura en nära och kära. Jag vet att inte alla kommer att förstå detta: vissa bekanta är chockade över vårt förhållande till honom. De säger att detta är fel och onormalt, men för att vara ärlig bryr jag mig inte om deras åsikt. Jag är ensam och jag kommer att leva mitt liv som jag vill.

Anna Tok, redaktör för avsnittet ”Han och hon” på Wday.ru:

Min mamma skulle kalla denna situation ”High Relations.” Jag beundrar bara Liza. Verklig kvinna. Kloka, måttligt nyckfulla, måttligt krävande. Det mest intressanta är att den här historien har en fortsättning. Lisa gifte sig med sin nya älskare och förväntar sig nu ett barn från honom. Dessutom lyckades hon fortfarande få vänner med sin före detta make. Men det här är en annan historia och ett ämne för en ny kolumn, så att fortsätta.